Favoriter ur filmhyllan: A

A Love Song For Bobby Long:

Ett romantiskt drama med Scarlett Johansson och John Travolta, som utspelar sig i den amerikanska södern. Johanssons karaktär Purslane återvänder hem till sin barndomsstad efter det att hennes mamma dött. Hon planerar att flytta tillbaka in i det huset som hon växte upp i, men det visar sig dock redan vara bebott av två alkolister (Travolta och Gabriel Macht). Alla tre hävdar de sin rätt att bo kvar och därför tvingas karaktärerna lära känna varandra, komma överens för att kunna komma vidare. Filmen blir ännu bättre tack vare den underbara musiken av artister som Grayson Capps, Los Lobos och även Travolta själv, som sjunger två låtar i den. Bered er på en och annan tår.

Alien / Aliens:

De två första filmerna där Ripley (Sigourney Weaver) kämpar mot rymdvarelserna som förökar sig inuti människorkroppar. Jag tycker bäst om den andra filmen, som är regisserad av James Cameron – mannen som gjorde Terminator 2, Titanic och nu senast den bioaktuella Avatar. Den första Alien-filmen är regisserad av Ridley Scott (Gladiator, Hannibal, Thelma & Louise, mfl).

Almost Famous:

En av de filmer jag tycker bäst om som Cameron Crowe gjort. Handlar om en ung kille (Patrick Fugit) på 70-talet som är besatt av rockmusik. Han får jobb av tidningen Rolling Stone att göra en intervju med bandet Stillwater, följer med dem på turné och blir en del av deras inre krets. Ju mer och mer han dras in ställer han sig frågan: ska han berätta sanningen om bandet eller inte… I rollen som bandets sångare ser vi Jason Lee. Och som jag sa i klippet ovan så tycker jag att detta är en av hans bättre filmprestationer.

American Graffiti (Sista Natten Med Gänget):

George Lucas regisserade denna klassiker några år innan hans fenomen Star Wars. Den handlar om ett gäng ungdomar i början av 60-talet och deras sista sommarkväll tillsammans innan det är dags för var och en att dra åt varsit håll för att börja på college. Detta är en fantastisk återblick till allt som var då: musiken, kläderna, bilarna och drive-in maten – en riktig nostalgitripp för alla som växte upp under denna period. I filmen medverkar stjärnor som Harrison Ford, Richard Dreyfuss, Suzanne Somers och Ron Howard (numera välkänd regissör till filmer som bland annat: Da Vinci Koden, Apollo 13, Cocoon, Willow och A Beautiful Mind).

American History X:

En riktigt jävla bra film rent ut sagt. Den utspelar sig i Los Angeles gängvärld där rasism och nynazism har starka fästen, och handlar om bröderna Derek (Edward Norton) och Danny (Edward Furlong), vars far dör i ett skottdrama där svarta är inblandade. Sorgen och hatet får den annars verbala Derek att dras till en nynazistisk rörelse, med Danny hack i hälarna. En dag, efter ett ytterligare skottdrama med dödlig utgång, döms Derek till fängelse. Under sin tid på insidan inser han att den väg han en gång valt inte är den rätta och när han kommer ut igen vill han göra allt för att få sin lillebror att inte hamna där han en gång gjort… Och jag vet att jag sa fel i klippet om att Edward Norton vann en Oscar för sin roll som storebrodern Derek. Han var endast nominerad.

American Psycho:

Baserad på Bret Easton Ellis  kontroversiella kultroman. Den handlar om Patrick Bateman – en snygg, välutbildad och intelligent ung man med en privat förmögenhet och goda inkomster från Wall Street. Han klär sig dyrt och har exklusiv smak. Han lever livet på Manhattan i New York med fester, droger, de rätta klubbarna och restaurangerna. Men bakom den perfekta fasaden döljer sig en hemlighet… Patrick är nämligen en brutal seriemördare som älskar att våldta och tortera sina offer. I andra roller, förutom Christian Bale som huvudrollen, ser vi Willem Dafoe, Jared Leto och Reese Witherspoon.

The Amityville Horror:

En remake av den gamla skräckfilmen från 1979, som på svenska då hette Huset Som Gud Glömde. I denna version spelar Ryan Reynolds fadern i familjen som flyttar in det som till en början verkar vara deras drömhus. Dock förvandlas vardagsidyllen, sakta men säkert, till något helt annat. Reynolds gör, enligt eget tycke, en väldigt bra och annorlunda roll, då man oftast får se honom i komedier. Detta är något han borde göra mer, alltså mer dramatiska roller.

Animal Factory:

En fängelsefilm regisserad av skådespelaren Steve Buscemi (Fargo, Con Air, The Big Lebowski, mm). Denna handlar om en ung förstagångsbörbytare (Edward Furlong) som döms till två års fängelse på det beryktade San Quentin. Där är våldet den enda utvägen om man vill överleva. Han inser snabbt att livet bakom galler inte handlar om rehabilitering, utan om att välja sina vänner… Filmen bygger på den verklighetsbaserade boken The Animal Factory skriven av Edward Bunker som själv suttit inne på San Quentin för bland annat bankrån och drogförsäljning, mm. Många år senare, på livet utanför murarna, medverkade Bunker i ett antal filmer, bland annat Reservoir Dogs (De Hänsynslösa). I den spelade han karaktären Mr Blue. Han dog den 19 juli 2005.

Apocalypse Now – Redux:

Francis Ford Coppolas episka mästerverk med bland annat Marlon Brando, Martin Sheen och Dennis Hopper, här i en 53 minuter längre och restaurerad version med kraftigt förbättrad bild- och ljudkvalité. Detta är en film som genom åren fått kultstatus och anses allmänt som ett av den samtida amerikanska och internationella filmkonstens främsta verk. Jag kanske inte håller med till hundra procent, men den är verkligen värd att se, för bra – jo, det är den.

The Ataris – Live At Capitol Milling:

Detta är den första musik-DVD jag en gång i tiden köpte. Den innehåller musikvideon till bandets låt ”In this diary” och en bakomfilm om hur den gjordes, i liknande stil som Making The VideoMTV. Även på denna DVD så finns fem live-framträdanden från spelningen som bandet hade på plats efter att musikvideon var färdiginspelad. Sedan så finns det med lite information att läsa om bandet och skivan So Long, Astoria – vilken låten är med på. The Ataris är sedan en längre tid tillbaka ett av mina favoritband inom deras genre. 

 

 / Ricky

THE END

Annonser

2 svar to “Favoriter ur filmhyllan: A”

  1. orginalet av amightyville horror skrämmer skiten ur mej och det är inte många filmer som gör. tycker remaken är ganska fånig men just den där från 70-talet nåt är fullkomligen vidrig ^^

    • Till Maria: Jag föredrar också orginalet, men det jag tyckte var bra med remaken var endast att Ryan Reynolds fick spela något annat än bara komedier. / Ricky

      ps. Favoriter ur filmhyllan kommer att bli en sorts följetång, varje fredag är det en ny bokstav som gäller, så om en vecka blir det då bokstaven: B

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: