Födelsedagsbarn [17/11-09]

Martin Scorsese (född och uppvuxen i Queens, New York), en av efterkrigstidens mest betydelsefulla och inflytelserika filmskapare, fyller 67 år. Han har alltid varit kritikerrosad och varit nominerad ett flertal gånger, men vann inte en Oscar förens 2007 (som bästa regissör), för The Departed.

  Många av hans filmer utspelar sig oftast i New York med omnejd, och som för det mesta handlar om amerikansk-italienska familjer/personer. Våld i samhället är oftast en stor ingrediens i dessa filmer, såsom katolsk skuldkänsla och botgörning. Robert De Niro är bland vissa förknippad med Scorseses filmer, då han medverkat i många av de större filmer han regisserat, som bland annat Taxi Driver, Maffiabröder, Tjuren Från Bronx, Dödspolarna (Mean Streets), Casino och Cape Fear. På senare år har Scorsese börjat använda sig av Leonardo DiCaprio i sina filmer, därav The Departed, The Aviator och Gangs Of New York.

En annan som fyller år idag är Danny DeVito. Han blir 65 år. Denna kortväxta (152 cm) skådespelare, producent och regissör är känd för många av sina komiska roller i många film- och TV-produktioner. Filmer jag tycker man borde se, som han är med i, är bland annat Batman Returns, Twins, Gökboet, Big Fish, Man On The Moon och Get Shorty.

Min underbara fru pratade igår om att hon var sugen på att se Big Fish då, men eftersom vi tittade på Stranger Than Fiction och The Goonies så vart så inte fallet. Men då passar det faktiskt bättre att se den idag (eller ikväll när vi kommer hem) eftersom Danny DeVito är med i den.

  / Ricky

THE END

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: