Favoriter ur filmhyllan: D

Jag ber om ursäkt på en gång för att bildkvalitén inte är den bästa.

Da Vinci Koden

En film som jag faktiskt tycker är riktigt bra. Ojdå… nu vart det ramaskrik hos en massa fans som avgudade boken, men som avskyr denna filmatisering. Men varför? Det är ju himla bra och spännande thriller. Okej, jag hade gärna sett någon än Tom Hanks i rollen som Robert Langdon – varför inte Kiefer Sutherland, eller varför inte Bill Paxton (som faktiskt var Ron Howards förstahandsval). Men man kan ju inte få allt här i världen. Så är det ju bara. En annan sak jag kan hålla med många om, är att denna är mycket bättre än uppföljaren Änglar & Demoner.

The Dark Half

Baserad på Stephen Kings bok Stark. Öh, vilken då… undrar du nu. Det är den där med det vita omslaget som det är en massa svarta fåglar på. Hur som helst. Den här borde man se om man inte har sett den, då det är en rätt så ovanlig filmatisering av skräckmästarens böcker. Tror jag i alla fall. Jag hade då aldrig sett, eller hört talas om den, innan jag såg den. Men men, det kanske bara är jag.

The Dark Knight

Den bästa av de båda nya filmerna om den maskerade hämnaren. När man ser denna så försår man verkligen varför Heath Ledger vann en Oscar för sin rollprestation som skurken Jokern. Den är mästerligt bra. Utan tvekan. Ingen annan hade kunnat spela den lika bra som honom. Så jävla fantastisk. Underhållande och skrämmande på en och samma gång… det är lugnt rollen han alltid kommer att bli ihågkommen för.

De 12 Apornas Armé

Jag kommer inte på någet eget bra att skriva om denna annorlunda science fiction-klassiker regisserad av Terry Gilliam, så jag lånar lite fint från det som står på DVD-fodralets baksida. ”En ensam tidsresenär från år 2035 söker svaret på den gåta som kan kosta honom förståndet. Efter att jorden ödelagts av ett dödligt virus tvingas överlevarna slå sig samman i små underjordiska samhällen. En man (Bruce Willis) har fått i uppdrag att resa bakåt i tiden för att hämta ett prov på viruset så att forskarna i hans egen tid kan utveckla ett botemedel. På sin jakt möter han en psykiater och en klart udda mentalpatient (Brad Pitt)…” En rolig notis är att när Brad Pitt gjorde research för sin roll så skrev han in sig på ett mentalsjukhus för att kunna studera mentalpatienter. När det sedan var dags för honom att återvända tillbaka ut i verkligheten igen så ville personalen inte släppa ut honom, då de verkligen trodde att han var en patient.

 

 

Definitley, Maybe

Romantisk komedi med Ryan Reynolds. En av de få filmer av denna slag som jag faktiskt sett på bio. Den är riktigt fin. Soundtracket är kanon.

Den Oändliga Historien

Jag kommer ihåg första gången jag såg denna fantasy-film. Det var med en av mina kusiner och vi hade hyrt den på VHS. Vi hyrde även Den Oändliga Historien 2: Nästa Kapitel och så tittade vi på bägge direkt efter varann. Jag förstrollades av den direkt. Så magisk den var. Och det är den fortfarande. Det här är även min favorit av de båda.

Den andra, där Jonathan Brandis (som tragiskt tog sitt eget liv 2003) har tagit över rollen som Bastian, är hekt okej. Vissa scener från den tycker jag också mycket om. Filmen har även en andra uppföljare, Den Oändliga Historian 3: Flykten Från Fantásien – samt en tecknad version och en TV-serie. Undvik dessa.

Den Tunna Röda Linjen

Ett bra krigsdrama med stora namn som Sean Penn, Jim Caviezel, Adrien Brody, Nick Nolte, John Travolta, Woody Harrelson, Elias Koteas, John Cusack, Jared Leto, George Clooney och John C. Reilly, med flera. En massa andra kända skådespelare (som till exempel; Billy Bob Thornton, Gary Oldman, Bill Pullman, Viggo Mortensen och Martin Sheen) var med i den från början, men de scener som dem var med i vart bortklippta. Musiken i den episka film är makalöst fin. Måste även nämna en scen i den som jag tycker är riktigt fantastisk… det är nämligen scenen när de tar sig upp för en känd kulle.

Och den scenen tar väll nästan en timme av filmen, men man ledsnar inte på den – utan sitter som klistrad hela tiden. Jag älskar verkligen krigsfilmer. Vet dock inte riktigt varför. Tror att det har att göra med miljöerna.

Det Femte Elementet

Bruce Willis spelar taxichauffören Korben Dallas som lever i det 23:e århundradets New York. En vanlig dag får han en mycket ovanlig passagerare och han blir snabbt indragen i jakten på det femte elementet som ska rädda jorden från dess undergång.

Milla Jovovich spelar Leeloo, den mystiska passageraren som det visar sig stå i centrum för denna vilda jakt, där den grymme Zorg (Gary Oldman) kämpar mot världens härskare med munken Cornelis, spelad av Ian Holm (Bilbo i Sagan Om Ringen), i spetsen. Räkna med fullmatad spänning och en fantastisk blanding av science fiction, action och komedi,

Detroit Rock City

Edward Furlong, Giuseppe Andrews, James DeBello och Sam Huntington spelar fyra grabbar som är beredda att göra allt för biljetter till en KISS-konsert. Ingenting kan stoppa dem – demonstrerande mödrar, disco-fan, biljakter och kidnappning.

En riktigt underhållande komedi.

The Devil’s Recejts

Fortsättningen på House Of 1000 Corpses, om den psykopatiska familjen Firefly. Brutal. Regisserad av Rob Zombie.

Die Hard: Hämningslöst

Den tredje filmen med Bruce Willis som snuten John McClane. Min favorit av de fyra som har gjorts. Denna gång dras han in i en dödlig lek med tidsinställda bomber på och under New Yorks gator. Han får oväntad hjälp av en gapande Samuel L. Jackson, som för övrigt är kanonbra i denna. Finns inte så mycket mer att tillägga.

Dirty Harry

Första filmen av fem om den tuffa San Fransisco-polisen Harry Callahan. Detta är kult, kort sagt. Clint Eastwood är hur cool som helst.

Disturbia

Shia LaBeouf (Transformers, Indiana Jones Och Kristalldödskallens Rike, Eagle Eye, mfl) spelar huvudrollen i denna spännande thriller med komiska inslag. Han har dömts till tre månaders husarrest efter att ha slagit en lärare i skolan. För att fördriva tiden och sysselsätta sig spenderar han dagarna med att spionera på sina grannar.

Allt är mest på skoj tills han plötsligt inser att en av dessa är en seriemördare – men han kan inte bevisa det, eller övertyga någon om detta och han kan inte lämna huset utan att starta övervakningslarmet. Tillsammans med sina vänner gör han allt han kan för att avslöja sanningen… Med blandandra David Morse och Carrie-Anne Moss (Trinity från Matrix-trilogin).

Djävulens Advokat

En triller med Al Pacino och Keanu Reeves, om en ung advokat, Kevin Lomax, från en småstad som tar sig an moraliskt tveksamma mål och som ser rättegången som en kamp där den starkaste vinner. Trots att han vet att en man som är anklagad för sexuella övergrepp är skyldig får han honom frikänd. Efter detta blir han kontaktad av en advokatfirma i New York som erbjuder honom en hög lön och en lyxvåning på Manhattan om han börjar jobba åt dem. Han tar jobbet. Ägaren av firman anser att den unga advokaten kan gå hur långt som helst om han bara lägger ner hela sin själ i arbetet. Vad Kevin inte vet är att han menar det bokstavligt…

Dogma

Enligt eget tycke, den bästa som Kevin Smith någonsin har gjort. Den handlar om två änglar (Matt Damon och Ben Affleck) som förvisats av Gud från himlen för all evighet, till Wisconsin. En dag hittar de ett kryphål i den kristna trosläran, dogman, som kan hjälpa dem att ställa den kosmiska ordningen ur spel och öppna himlen för dem. Det enda de behöver göra är att bege sig till katedralen i New Jersey. En avlägsen släkting till Jesus får i uppdrag att stoppa dessa två änglar och deras återinträde till himlen. Till sin hjälp får två ”profeter”, den 13:e aposteln – som ströks ur Bibeln av politiska skäl – samt en musa som jobbar som strippa.

Donnie Darko

Detta är en riktigt jäkla bra film och det går bara inte att förklara varför. Den bara är helt enkelt. Den handlar om Donnie (Jake Gyllenhaal), utåt – i alla fall till en början – en helt vanlig tonåring. Under ytan döljer sig dock tvångstankar och en osynlig vän, kaninen Frank, som långsamt tar kontroll över hans liv. Folk runt omkring honom, och inte minst sagt han själv, hamnar då i fara. Detta är en film som man bara måste ha sett för att man ska kunna förstå det fantastiska med den. Det går inte att beskriva för någon hur den är med ord. Omöjligt. Så det finns bara en sak som gäller om ni nu inte hänger mer om vad är jag snackar om… se den!

Dracula (Bram Soker’s Dracula)

Denna skrev jag lite om i inlägget om vampyrfilmer. Läs gärna vad som står där.

Dreamcatcher

Baserad på en bok av Stephen King. En historia om fyra vänner vars öden är sammanflätade av ett annorlunda vänskapsförbund… och av konstiga krafter de fick en dag under deras barndom. Nu hotas dock deras vänskap av något ondskefullt, och de kommer var och en sättas på prov. En rad bra skådespelare är med i denna psykologiska skräckfilm med science fiction-inslag, som bland annat Thomas Jane, Jason Lee, Timothy Olyphant, Donnie Wahlberg och Morgan Freeman.

Dumpad (Forgetting Sarah Marshall)

En komedi av gänget bakom The 40 Year Old Virgin, På Smällen och Supersugen. Detta är en den film jag tycker bäst om som de har gjort. Den handlar om Peter, en hårt kämpande musiker, som blir dumpad av sin flickvän efter ett fem år långt förhållande. Hans värld faller ihop… men beslutar sig för att resa till Hawaii med hopp om att glömma bort henne. Men när han väl anländer så märker han snabbt att det bara är början på hans värsta mardröm. Hysteriskt kul.

Dunderklumpen

En svensk saga där tecknade figurer möter verkligheten. Dunderklumpen känner sig ensam, men hittar ett par vänner bland några dockor och mjukisdjur. Han tar med sig sina nya vänner på äventyr. Medverkar gör Beppe Wolgers. Finns inte så mycket mer att tillägga.

Dödskallegänget (The Goonies)

Detta, förutom The Nightmare Before Christmas, hör till en av mina favoritfilmer genom tiderna. En riktig äventyrs-klassisker med bland annat Sean Astin, Josh Brolin och Corey Feldman. Den handlar om Mikey och hans kompisar som hittar en gammal karta och sedan börjar sökandet efter skatten… vad mer kan man säga. Ett måste för alla.

  / Ricky

Annonser

2 svar to “Favoriter ur filmhyllan: D”

  1. jag gillar da vincikoden som film fast jag avgudar boken, tyckte de gjorde den riktigt bra som film.

    däremot kan jag inte fatta varför ALLA verkar gilla donnie darko! skitfilm enligt mej

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: