Favoriter ur filmhyllan: E

Eaten Alive

Den här rekommenderar jag faktistk inte för alla, utan mest till de riktiga skräckfilms-nördarna. Av enda anledningen att man kanske inte uppskattar den här om man normalt sett inte är så förtjust i just denna genre.

Jag gillar den, men så är jag ju en skräckfilms-nörd också… så det säger ju det. Den är regisserad av legenden Tobe Hooper (Motorsågsmassakern, Poltergeist, The Funhouse och Salem’s Lot). En av mina favoriter, Robert Englund, gör en minnesvärd roll.

Elizabethtown

Den här var det mycket snack om när den var på gång, mest på grund av att Orlando Bloom skulle tala med amerikansk aksent och var det något han skulle kunna klara av. Och ja, det tycker jag att han gör. Utöver det, så är det en underbar film. Regisserad av Cameron Crowe (Almost Famous, Singles, Vanilla Sky och Jerry Maguire) Soundtracket är storslaget. Kirsten Dunst också. Mer än så tänker jag inte skriva om den.

En Djävulsk Romans

Den här filmen är bara bra. Går inte riktigt att säga varför. Se den och döm själva.

En Vampyrs Bekännelse

Denna film behöver man inte skriva så mycket om. Ett mästerverk. Tom Cruise gör en av sina bästa roller. Så var det med den saken.

Ensam Hemma

Familjen McCallister ska fira jul i Paris. De försover sig och stressar till flygplatsen, men kommer precis i tid innan planet lyfter. Väl lugna och samlade, mitt över Atlanten, inser de plötsligt något… de har glömt Kevin.

Kevin (Macaulay Culkin) är åtta år och blir tvungen att vara herre över huset då två inbrottstjuvar försöker bryta sig in. Han gillrar fällor och ger dem ett ordentligt välkomnande.

Ensam Hemma 2 – Vilse I New York

Ännu en jul och familjen ska åka till Paris igen. Denna gången är Kevin med… det vill säga enda tills de är på flygplatsen. Sedan så hamnar han givetvis på fel plan och landar istället, utan resten av familjen, i New York. Inbrottstjuvarna dyker upp igen och får åter en gång smaka på en rad fällor.

E.T. The Extra-Terrestrial

En utomjording bli kvarglömd på våran planet. Han blir vän med pojken Elliott och får hjälp med att kontakta sitt rymdskepp. En riktigt jävla bra film som än idag får mig att gråta. Detta är en av Steven Spielbergs mest framgångsrika filmer och denna var även långfilmsdeuten för Drew Barrymoore.

Eternal Sunshine Of The Spotless Mind

En film som verkligen visar att Jim Carrey kan så mycket mer än att bara spela komedi. Den handlar om minnesradering och konsekvenserna av detta. Fantastiskt. Jag tycker att han borde göra mer sådant här.

Every Which Way But Loose (Den Vilda Fighten)

En av de Clint Eastwood-filmer jag sett mer än andra (förutom Dirty Harry då förståss). Här spelar han en avdankad lastbilschaufför som livnär sig slagsmål. Hans bästa polare är en orangutang som heter Clyde.

Evil Dead

Långfilmsdebuten av regissören Sam Raimi (The Gift, Darkman och alla tre filmerna om Spider-Man), med Bruce Campbell i huvudrollen. Ett gäng vänner har hyrt en stuga i bergen, hittar en gammal bok och frigör ondskan. Detta är en klassiker inom skräckvärlden och är ett måste om man gillar sådana filmer. Den fick två uppföljare; Evil Dead 2 och Army Of Darkness.

eXistenZ

Enligt eget tycke, utan tvekan, David Cronenbergs bästa film. Jag älskar den. Har sett den många, många gånger… oftast på TV sådär efter midnatt nångång, när man kommit hem från krogen eller bara varit ute sent. Självklart kan man ju se den vilken tid på dygnet som helst. En superb skådespelarensemble med bland annat Jude Law, Jennifer Jason Leigh, Ian Holm och Willem Dafoe. Jag vill dock inte skriva vad den handlar om, utan rekommenderar (eller rent av befaller) alla att se den.

  / Ricky

Annonser

8 svar to “Favoriter ur filmhyllan: E”

 1. Så längesen jag såg Evil Dead. Dags att se om den, tror jag. Men angående E.T kan jag bara hålla med. En tidlös klassiker. Och jag ser den aldrig i sällskap med nån annan, för min tårar börjar rinna redan när rymdvarelserna går i skogen i början ackompanjerade av John Williams underbara vemodiga musik…

  • Jo, vad vore en film av Steven Spielberg utan John Williams musik.

   Kolla in på bloggen den 18 december, för då kommer det ett tio-t-top: Steven Spielberg inlägg, eftersom det är hans födelsedag då.

 2. Men du glömde ju The Eye med Jessica Alba.

  • Det var även en massa andra filmer som jag (faktisk medvetet) glömde bort på grund av att jag antagligen har nämnt en del gånger i andra sammanhang, eller kommer att göra det…

 3. Evil Deak har man gjort en musikal på som är HELT FRIKKING OUTSTANDING!!!!! Englund gör sin paradroll som antingen Freddy Kruger eller Willie i V. Så enkelt är det. Ha ha ha

 4. Tipps… Inte så sjukt många filmer i ett inlägg. Man vill ju kommentera alla men det blir för mycket att hålla reda på

  • nja, så många var det väll ändå inte… 🙂

   då ska du se när jag kommer till bokstaven S, då kommer jag att få dela upp inlägget på två-tre gånger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: